film

2011

Mars,

Vi, dvs. Filmkammeratene AS, har fått støtte fra Norsk Filminstitutt til å produsere Victoria av Knut Hamsun. Jeg har jobbet med prosjektet i to år, skrevet manus, samlet materiale, tenkt bilder, tenkt skuespillere, tenkt steder og måter, tenkt, vi har ikke råd til alt dette, vi må gjøre det billigere. That’s life in film business. Foreløpig plan er innspilling høst 2011 og vår/sommer 2012. To perioder. Filmens tid går over seks, sju år og for å få følelsen av at tid faktisk går kjennes det vesentlig at årstidene skifter. Det bør helst ikke kjennes ut som om hele fortellingen utspiller seg i løpet av én lang sommer.

Pressemeldingen fra Filminstituttet:

Pressemelding fra Norsk filminstitutt

Produksjonsselskapet Filmkameratene AS får 13 000 000 kr i produksjonstilskudd til Knut Hamsuns Victoria etter kunstnerisk vurdering

Filmprosjektet Victoria er basert på romanen ved samme navn, utgitt i 1898. Johannes og Victoria har vokst opp sammen, han som møllerens sønn, hun som godseierens datter. En stor og uuttalt kjærlighet ligger mellom dem, og drar disse to unge mot hverandre, men de skal aldri få leve ut kjærligheten. At de kommer fra forskjellige samfunnsklasser er et hinder, men allikevel ikke det viktigste: det som ødelegger for dem er deres egen stolthet. Vi følger dem i forskjellige livsfaser over noen år, Johannes blir feiret forfatter og skriver vakkert om livet, mens Victoria skal gifte seg med velhavende Otto, et fornuftsekteskap drevet gjennom av hennes far, som er på konkursens rand. Johannes og Victoria har et møte der de er nær hverandre og bekjenner sine indre tanker, men de glir igjen vekk fra hverandre. Vi lever med disse skjebnene som ikke våger å ta den endelige konsekvensen av den sterke kjærligheten de bærer på, men viker unna – og så er det for sent. Historien er i seg selv enkel, ja, nesten som en skillingsvise, men forteller likevel på medrivende vis om de voldsomme kreftene som kjærligheten setter i bevegelse, og hvilken stor og tragisk dimensjon det kan få hvis man ikke følger sin indre stemme.

 

Om regissøren og forfatteren

Torun Lian har skrevet manuskriptet, over Hamsuns bok, og hun skal også ha regien. Dette blir første gang hun regisserer en historie som ikke er hennes egen. Hun ble etter å ha fullført filmen Bare skyer beveger stjernene i 1998, forespurt om å gjøre Victoria, men takket nei den gang. Nå er hun klar for oppgaven. Torun Lian har tidligere skrevet manus til suksessen Frida – med hjertet i hånden, i tillegg til å bidra på filmer som Himmelfall og Vegas. Selv har hun både skrevet og regissert de to filmene Bare skyer beveger stjernene som ble en kritiker- festival- og publikumssuksess, og senest filmen Ikke naken.

 

Produsentene

Produsent John M. Jacobsen har vært i filmbransjen siden 1959. Han har produsert mer enn 20 spillefilmer og har siden 1996 drevet selskapet Filmkameratene, som uten sammenligning er det ledende filmproduksjonsselskapet i Norge. Sveinung Golimo kom inn i selskapet som produsent i 2003 på filmen Kvinnen i mitt liv og er nå ansvarlig for den daglige driften av Filmkameratene. Ikke minst gjennom filmen Max Manus viste de at de kan håndtere filmer i stort format. Tidligere i 2011 har Filmkameratene AS også mottatt tilskudd til kinofilmen Therensienstadt Requiem.

 

Denne norske filmen produseres i samarbeid med Pancho Kohner. Hans far, den legendariske Hollywood-agenten Paul Kohner, kjøpte rettighetene til Victoria direkte fra Knut Hamsun på midten av 30-tallet. Paul Kohner representerte gjennom en lang karriere blant annet Ingmar Bergman, Liv Ullman, Charles Bronson, John Huston og Billy Wilder m.fl.

 

Konsulentuttalelse

-Dette prosjektet behandler et tema som ikke går ut på dato, og har potensial til å bli en både sanselig og storslått film om to unge mennesker fra forskjellige samfunnsklasser som ikke våger å møte kjærligheten, og slik forspiller sine muligheter, uttaler filmkonsulent Einar Egeland i sin begrunnelse for tildelingen.

 

Produksjonsopplysninger

Produksjonsselskap: Filmkameratene AS

Produsenter: John M. Jacobsen,Sveinung Golimo og Pancho Kohner

Manuskript: Torun Lian

Regissør: Torun Lian

Søknadssum: 13 000 000

Totalbudsjett: 34 000 000

Distributør: SF Norge AS

Antatt opptaksstart: Høsten 2011

Antatt premiere: Høsten 2012

 

Tildelinger til dokumentarfilmer og interaktive produksjoner

Les mer her om tildelinger fra vedtaksmøte i Norsk filminstitutt den 2. mars 2011 til 14 dokumentarfilmer og seks interaktive produksjoner

 

Kontaktpersoner

John M. Jacobsen

Produsent

Filmkameratene AS

TLF  23 35 53 00

jmj@filmkameratene.no

 

Einar Egeland

Langfilm- og TV-dramakonsulent

Norsk filminstitutt

TLF 22 47 80 46

 

Jakob Berg

Informasjonsrådgiver

Norsk filminstitutt

TLF 22 47 45 91

 

 

 

2010

Manusprisen til Vegas

Amanda for beste manus 2010 til «Vegas».

Beste manus: Gunnar Vikene og Torun Lian for Vegas

Dette var min favoritt! Vikene og Lian skrev et klokt og bevegende manus om unge mennesker i drift, mens de sårt søker vennskap, trygghet og kjærlighet. Et godt grunnlag for en overraskende god film!

– Tusen takk til stab og skuespillere, og alle som hjalp til og bidro underveis. Den største takken til Torun, som klarte å gjøre manuset mye bedre enn jeg greide alene, sa regissør Gunnar Vikene. Torun Lian er i Texas.

LES Filmpolitiets anmeldelse av Vegas!

2008

Natt & Dag – Bergen – Oktober 2008, 20 år- 20 minneverdige …

Det kommer mer på denne siden etterhvert. Skal bare finne tiden til å fylle inn.

2004

IKKE NAKEN, spillefilm, factsheet fra Norsk Filminstitutt, norsk og engelsk her.

Musikk av Øyvind Staveland/Odin Staveland

Og du kan se filmen her.

2002

Himmelfall, mer en annen gang …

1998

BARE SKYER BEVEGER STJERNENE, spillefilm, factsheet fra Norsk Filminstitutt her og Wikipedia her. Den finnes på DVD og distribueres av SF.

Amanda for beste film, Ingemar Bergmans pris, pris i Berlin og mange, mange andre …

Kan så vidt jeg forstår kjøpes på Amazon.

1991

Det finnes noen som er mindre enn Anna(filmstudieark fra Norsk Filminstitutt på lenken …) var det første jeg gjorde som regissør. Filmen fikk en pris på kortfilmfestivalen i Grimstad og NRK ville ikke vise den pga innholdet. De ga seg til slutt, men viste filmen, som er en film for barn også, klokken elleve på kvelden. Barn måtte for all del ikke den. Jeg ble nokså overrasket, men det var ok å ha laget en film som ble litt forbudt. Hadde jeg aldri tenkt på. Du kan se Det finnes noen som er mindre enn Anna her.

FRIDA – MED HJERTET I HÅNDEN

Her finnes filmstudieark med facts om filmen fra Norsk Filminstitutt. Jeg skrev manus, Berit Nesheim regisserte og Maria Kvalheim spilte hovedrollen. Den ble skrevet for henne når sant skal sies.


§ 4 Responses to film

 • Bjørn T. Jønsson sier:

  Hei,

  Jeg gleder meg til å se din film om Victoria. Selv har jeg lest romanen en del ganger og er fascinert av Hamsuns lag-på-lag av detaljer og meninger. Etter min mening viser denne boken Hamsuns geni meget tydelig. Her er fordekte dikt, og storpolitiske spark, i tillegg til selve kjærlighetshistorien selvfølgelig.

  Jeg håper du får anledning til å vise boken slik den fortjener, men forstår samtidig at en filmatisering må gjøre kompromisser med hvor mye innhold som kan komme med. Allikevel håper jeg at du får med Hamsuns hovedpoeng: Englands svik. Dette er jo hans oppgjør med England og markerer hans lojalitetsskifte til Tyskland.

  Lykke til!

 • Tobias Lindstad sier:

  Hei! Jeg lurer på om det er mulig å få tak i/kjøpt Det finnes noen som er mindre enn Anna? Mvh. Tobias Lindstad

 • torunlian sier:

  Hei Tobias, hvis du tar kontakt med filminstituttet, altså Norsk filminstitutt, så har de en salgsavdeling. Mulig de har den. Ellers så vet jeg ikke. Spør dem og lykke til. mvh torun

  • Tobias Lindstad sier:

   Hei! Tak for tilbakemelding! Det går vist an å lei den i 24 timer for 20 kroner og… gjør det i første omgang. Vakker film du lagde! Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: