bok

UNDRENE I VÅR FAMILIE                                              Aschehoug 2008

Her kan du laste ned Undrene i Vår Familie som E-bok.

«BOK: En familie som elsker Amerika, en slesk forstander i en voksende menighet, en liten gutt med pustebesvær og en i overkant kreativ farmor. Alle står på rollelisten i Torun Lians første roman for voksne.

Dreven forteller
Lian er mest kjent som forfatter av ungdomsbøkene om Frida, og for kvalitetsfilmer som «Bare skyer beveger stjernene» og «Ikke naken». I «Undrene i vår familie» er handlingen lagt til et lite sted på Sørvestlandet.

Fortelleren er Allis. Allvitende beretter hun om familien: Om faren som ga slipp på ungdomskjæresten, om hans tørst og livslyst. Om morens strategier for å håndtere det livet har budt henne, og om søsknenes kamp for eget liv. Bakteppet er sekstitallet, der Kennedyene, romkappløpet og fjernsynsvidunderet setter preg.

Ikke minst handler familiens liv om farmoren Minda: Alltid klar for spillopper i den maniske fasen, farlig for seg selv i den depressive. Minda ser hvordan spolert kjærlighet har satt spor i sønnens liv: «De som forhindres i å bli forenet, de vil for alltid ha et stille, vakkert og helstøpt liv sammen. I fantasien. Og det livet vil alltid stå i veien for det livet de lever.»»

(sakset fra Dagbladets omtale, fem på terningen i VG, en av årets ti beste bøker i Adressa…)

Årets beste bøker – adressa.no

ADAM DEN TREDJE I FJERDE                                       Aschehoug 2008

«Sårt, sterkt og vakkert om mobbing, vennskap og forelskelse.»
Hilde Bjørhovde, Aftenposten

Vennskapets storhet- Kultur – Litteratur – Aftenposten.no

Fortællingen.dk » Torun Lian » Torun Lian: Adam den tredje i fjerde

IKKE NAKEN Aschehoug 2004

«Sinnstilstander og stemninger skildres dyptloddende, men med en språklig enkelhet og selvfølgelighet som kler ungdomsromanen som sjanger godt.

De inntrykksvare tenåringene så vel som voksenpersonene skildres med ømhet, og det er lett å bli glad i dem. Romanen er like morsom som den er poetisk. Tenåringenes noe klossete og hjelpeløse konfrontasjoner med omverdenen kaller på latteren.

Kjærligheten
Selmas svært lidenskapelige filletante Nora spiller en viktig rolle i fortellingen. Hun skal gifte seg, og bryllupsfesten er bokas klimaks. I løpet av denne dagen oppnår Selma en innsikt som er mer solid enn hun tidligere har opplevd. Hun innser at hun tross alt aldri slipper unna kjærligheten, og vil det ikke heller:

«Det er ikke trygt å elske noen. Men man måtte. Sånn er livet. Umulig. Og ikke noe å være redd for.»

Et vakkert sluttord fanger inn Lians budskap: «Det var liksom blitt større og større den dagen, livet. Det ble videre, men først og fremst ble det høyere og dypere. Himmelen over livet ble stor på en ny måte, og dypet under det – mørket – ble uendelig.»»

http://www.dagbladet.no/kultur/2000/11/01/225983.html

BARE SKYER BEVEGER STJERNENE Aschehoug  1993

Bare skyer beveger stjernene

Ble senere film. Det finnes et filmstudieark på Norsk Filminstitutts sider.

Finnes som lydbok på Lydbokforlaget

Omtaler fra lesere og utdrag fra boka finnes på bokkildens sider.

FRIDA MED HJERTET I HÅNDEN Aschehoug 1991

Frida, 13 år, har i løpet av sommerferien oppdaget Erich Fromms lille bok «Om kjærlighet». Med den som referanse går hun løs på sin families og venners mer eller mindre ryddige kjærlighetsaffærer og relasjoner forøvrig. Med største iherdighet, men med mindre innsikt og fintfølelse forsøker hun å gjøre dem alle lykkelige i sitt eget bilde av hva lykke må være for akkurat dem. I forhold til sitt eget kjærlighetsliv derimot er hun svært raus. Da Kristian, hennes gode venn, nabo og fortrolige spør om hun synes det hun driver med er rimelig, svarer hun: «Raymond drømmer jeg om, Andreas lengter jeg etter, Martin driver jeg med til daglig». Men Frida manøvrerer med større selvfølgelighet enn man har lov til, i både sitt eget og andres liv. Det straffer seg. Til slutt innhentes hun ganske plutselig og uforberedt av alvoret og tvinges til en smule selvrefleksjoner.

9788242111616.jpg

Frida -med hjertet i hånden | lydbokforlaget.no

Filmstudieark: Frida – med hjertet i hånden

Frida: Meaning, Popularity, Origin of Baby Name Frida | Namipedia …

FRIDA Aschehoug 1990

LENGTERE Aschehoug 1994

Boka inneholder tre skuespill. «Lengtere» er en fabel i verseform, bygget på en bibelsk problematikk. Stykket skildrer Hannas møte med personer som Sara, Eva, Jeanne d’Arc og Kafka. På hver sin måte gir de henne ny innsikt. «En fredelig mann» er basert på bl.a. tekster av Henri Michaux og Fernando Pessoa. Vi opplever rettssaken mot den surrealistiske figuren Plum, som er er anklaget for å ha tatt livet av sin hustru. «Fortvil ikke», en dialog mellom Hun og Han, får fram kommunikasjonssvikten mellom et ungt kjærestepar.

©dansdesign

DEN SOM BEVEGER SEG LANGSOMT BEVEGER SEG

Grøndahl & Dreyer 1999

Skuespill


TRE SKUESPILL Grøndahl & Dreyer 1988

Colaengelen, Jeg kommer Jimmy Dean og Natt/Hotell

Tarjei Vesaas’ debutantpris 1988

§ One Response to bok

  • Sara Johnsen sier:

    Alt Torun skriver og gir fra seg. (jeg vet ikke hva som ligger i skuffen) er kjempe bra!Historiene er alltid underholdene, rørende og morsomme.
    «Undrene i vår familie» er en av mine favorittbøker ever.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: