mens vi venter på filmen

desember 1, 2010 § Legg igjen en kommentar

det er vel egentlig for sent å spørre seg om wikileaks gjør verden verre eller bedre. det har lekket. det lekker. som det i og for seg alltid gjør, før eller siden. en slags bande, kan man vel kalle dem, har tatt på seg jobben og gått løs på «oss» med laptoppene sine. det kiler litt når bandens ansikt, Assange, forteller oss at nå kommer avsløringene, nå kommer de, og hold dere fast, de vil forandre verden. og så kom de, fulgt av nye opplysninger om at snart tar vi bankene, snart lekker vi noe som får bankene til å knekke sammen. det var smart å varsle at det kom til å lekke igjen, skikkelige saker, for lekkasjen om at diplomater og statsledere karakteriserer hverandre og gir hverandre kallenavn var litt skuffende. at Saudi-Arabia ville ha krig i et naboland spørs det om ikke nabolandet bare krysset av på listen de hadde over vel begrunnede mistanker til andre. at Nord-Korea er i ferd med å kollapse? tja … eller, nei, Assange, vi venter på lekkasjen om bankene. make it grand. vi vil ha en lekkasje som svarer til forventningene du gir oss. det kjentes viktig å få vite hva amerikanske soldater gjorde med 15 irakiske sivile og to journalister fra Reuters, at fanger i Guantanamo fikk ruller med toalettpapir som belønning for vilje til samarbeid, at australske myndigheter ville begrense det australske folks tilgang til innhold på nettet, Trafiguras forsøk på å stanse informasjon om konsekvenser av dumping av avfall i Afrika, men har det ikke gått en slags inflasjon i avsløringene? de er kanskje blitt mange, men mindre, – så vi venter på dopet vårt nå. ja, vi er i ferd med å bli useriøse. vi er bare folk. vi vil ha et skikkelig kick igjen. noe fælt. noe som får oss til å gyse. det som du hele tiden sier at vi skal få. hvis ikke, så kommer vi til å forlange å få fortellingen om deg personlig. jeg går ut i fra at du er klar over at den har begynt og ikke kommer til å slutte før du sitter i fengsel eller på trone. vi forlanger å få vite om du er skurk eller konge, om du har voldtatt de der to eller tre svenske kvinnene, om det er noe du driver med til daglig, om du er dyr eller menneske, om ansiktet ditt tilhører en helt eller om du bare er selvopptatt og arrogant, om makt og berømmelse har gått til hodet, med det mer og mer hvite håret … på deg, eller om du er en ydmyk og sann folkenes tjener, om de greier å fange deg eller om du kommer deg inn i exil i Ecuador, om du er en ekte martyr eller bare martyrisk. vi er bare folk. vi vil fryse på ryggen. og hvis lekkasjene er for små og for dumme, så tar vi mannen. hver eneste skuffelse han hadde i barndommen. skillsmisser. savn. mobbing. hver eneste ulykkelige kjærlighetshistorie. kampene med de andre mennene. eller fantes det kvinner blant dem? kort sagt, hvorfor og hvordan du kom til makten. og fallet. vi er ikke så veldig interesserte i ballen når det kommer til stykket. – så vær litt forsiktig. ikke gi oss det vi begynner å få lyst på. gi oss det vi ikke visste vi trengte.

ja, det er forskjell på hva som har offentlig interesse og hva offentligheten er interessert i.

Tagged: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading mens vi venter på filmen at torunlian.

meta

%d bloggere liker dette: